maanantai 17. lokakuuta 2011

Työuupumus


Jäin miettimään Juhani Tammisen kertomusta omasta buroutistaan ja siitä johtuvasta totaalisesta voimien katoamisesta. Tutkittuani asiaa uskon, että hyvin moni sairastaa, kärsii ylipainosta tai potee jotakin vaivaa, joka on saanut alkunsa stressi-oireyhtymästä. Tämmöistä tietoa löysin Wikipediasta;



Työuupumus (engl. Burnout) eli loppuunpalaminen on työhön liittyvä stressi-oireyhtymä, joka häiritsee täysipainoista työstä suoriutumista. Työuupumuksen oireita ovat voimakas yleistynyt väsymys (ekshaustio), kyynistynyt asenne työtä kohtaan ja alentunut aikaansaamisen tunne. Työuupumus syntyy työn ja ihmisen vuorovaikutuksessa. Sen kehittymiseen vaikuttavat työntekijän tavoitteet, työpaikan työolosuhteet sekä molempien stressinhallintakeinot. Työssä erityisesti työn vaatimusten ja resurssitekijöiden epäsuhta altistaa uupumiselle.


Boreout tarkoittaa työssä turhautumista ja pitkästymistä mielekkäiden työtehtävien puutteesta johtuen [1] vastakohtana liian runsaasta työstä seuraavalle työuupumukselle eli burnoutille. Ongelma syntyy, kun työntekijän taidot ja työtehtävien laatu tai määrä eivät ole tasapainossa.


Akuutti stressi aiheuttaa sympaattista hermojärjestelmää aktivoimalla akuutin stressivasteen eli ”taistele tai pakene” -reaktion, jolloin sydämen syke ja hengitystaajuus lisääntyvät,verenkiertoa ohjautuu enemmän lihaksille ja vähemmän muualle elimistöön, lihakset jännittyvät ja suoliston toiminta hidastuu. Akuutti stressi on monesti hyödyllinen tila, koska se lisää elimistön suorituskykyä.
Pitkään jatkuva stressi voi aiheuttaa elimistön kroonisen stressivasteen, jolla on monia haitallisia vaikutuksia. Se muun muassa heikentää immuunivastetta, lisää sydänperäisen kuoleman riskiä ja astmaan sairastavuutta. Pitkittynyt stressi kuluttaa energiavarastoja, hidastaa ruuansulatusta ja nostaa verenpainetta. Suuri osa pitkäkestoisen stressin haitallisista terveysvaikutuksista välittyy stressin aiheuttamalla epäterveellisellä käyttäytymisellä (alkoholinkäytön ja tupakoinnin lisääntyminen, epäterveellinen ravintolihavuus, vähäinen yöuni, vähäinen liikunta, huono hoitomyöntyvyys).

Hoito ja torjuminen

Työuupumusta ehkäistään huolehtimalla riittävistä voimavaroista ja työn kehittämisestä. Jo kehittyneestä työuupumuksesta voit lukea täältä.

Ainakin minut tämä pisti todella miettimään.... uupumuksesta voi lukea täältä , sekä täältä.


Pitäkää itsestänne huolta!
Positiivista ja energistä päivää.
-erja-


2 kommenttia:

  1. Luin juuri Hesarista pientä artikkelia Juhani Tammisesta, ja tästä postauksestasi tulikin mieleen, että haluaisin kovasti lukea hänen kirjansa. Työuupumusta esiintyy enemmän ja enemmän, ja tuntuu, että firmat vaativat kokoajan työntekijöiltään todella paljon. On kiirettä ja stressiä, tuikkoja aikatauluja, myöhäisiä työpäiviä. Palkka ei usein vastaa työn määrää, ja jotenkin pitäisi työn vastapainoksi ehtiä harrastaa ja tehdä kivoja asioita ystävien kanssa.
    Puuhhhh.... väsyttävää hommaa välillä!
    Oikein paljon jaksamista, ja ihanaa päivää sinne! Blogisi on tosi kiva!

    VastaaPoista
  2. Kiitos Evi ja paljon positiivista energiaa myös sinulle :)

    VastaaPoista